Proč mají kávová zrna různou barvu?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč mají kávová zrna různých výrobců odlišnou barvu? Jeden pytlík kávy může mít zrna v barvě skořice a jiný naopak zrna velmi tmavá. Čím to je?
 
Kávové zrno je v začátku zelené a až vysycháním se jeho barva začíná měnit. Finální barvu kávového zrna udává celková doba jeho pražení. Káva, která se praží kratší dobu, bude mít světlejší barvu a v chuti bude více kyselá. Káva, která projde delším pražením, bude mít zrna tmavší a její chuť bude více plná a hořká.
 
Pokud kupujete naši kávu pravidelně, asi jste poznali, ke které straně se přikláníme my. Naše kávy mají různé odstíny tmavě hnědé barvy, v chuti jsou tedy více hořké než kyselé. Nemyslete si ovšem, že pojem "hořká" představuje špatného, naopak. Chuť samotné kávy musí být vždy vyvážená a lahodná.
 
Velmi tmavá kávová zrna najdete například u kávy Caprice Stile. Směs 80 % arabicy z Brazílie a Kolumbie a 20 % robusty z Indie. Jedná se o typicky italské espresso s velmi výraznou hořkostí hořké čokolády.