Škodí káva s mlékem zdraví?

 

Někteří si bez něj kávu nedokáží představit, jiní nad ním ohrnují nos. Řeč je o mléku, které ke kávovým nápojům neodmyslitelně patří. Jak je to ale s jeho účinky na lidské zdraví? A opravdu je pití kávy s mlékem škodlivé? 

Velký mýtus, který je propíraný skrz desítky článků a "podložen" vědeckými studiemi a fakty. Káva s mlékem škodí zdraví a dokonce může způsobit i rakovinu. Pojďme si říci hned na začátek, že tak horké to s mlékem v kávě opravdu není (pokud si ho neohřejete až příliš :))

Pití kávy s mlékem má tradici již několik staletí, dodává kávě sladkost a zjemňuje její chuť. V případě našlehání mléka si navíc vychutnáváme krémovou pěnu, která sama o sobě dělá z kávy naprostou lahodu. Však co by to bylo za capuccino, latté nebo flat white bez mléka? Tak kde by mohl být problém? 

Někteří si stěžují na pálení žáhy, žaludeční nebo střevní problémy, které nastaly po vypití kávy s mlékem. Žádné vědecké studie ovšem negativní dopad pití kávy s mlékem na zdraví člověka nepotvrzují. Na vině bývá spíše schopnost našeho těla zpracovat laktózu obsaženou v mléku. Pokud patříte do skupiny lidí, která s touto intolerancí bojuje, můžete využít širokou nabídku ovesných, mandlových nebo rýžových nápojů, kterými si můžete svou kávu zjemnit. Z ovesného mléka typu barista navíc vyšleháte i parádní pěnu. 

Druhou možností může být chyba v samotné přípravě kávy (pití kávy "na turka" nebo špatně skladovaná káva). Do třetice je možné, že vám prostě zrovna káva s mlékem z nějakého důvodu nesedne. Můžete pak vyzkoušet jiný druh kávy nebo pití černé kávy bez mléka a sami uvidíte, zda se vám uleví. 

Pití kávy bývá samo o sobě chuťovým zážitkem a dopřáváme si jí jednoduše proto, že jí máme rádi. Pokud tedy zaregistrujete nějaký problém, zkuste si svou kávu připravit jinak a možná budete mile překvapeni, že nejste o nic ochuzeni.